Dabl ju, dabl ju, dabl ju

Zašto internet adrese počinju sa www, da nije to skraćenica od wild wild west? Da li je internet isto što i word wide web? Šta je URL, i zašto je to uopšte bitno?

URL

Uniform Resource Locator je adresa dokumenta ili drugog resursa na globalnoj mreži. Sintaksa je:

scheme://domain:port/path?query_string#fragment_id

Prvi deo adrese određuje protokol koji koristite, posle dve tačke i dve kose crte sledi IP adresa ili naziv domena. Port je opcioni, ukoliko je izostavljen biće korišćen default port za određeni protokol. Na kraju adrese je putanja do resursa, tj. dokumenta koji će biti pročitan ili programa koji će biti izvršen.

Na primer, adresa, tj. URL ovog posta je:

http://bug.rs/2011/02/www/

Prepoznajete protokol http, naziv domena bug.rs, i na kraju putanju do posta na serveru 2011/02/www/

Nekad

Web's historic logo

Zbog istorijske prakse imenovanja internet servera, zasnovane na servisu koji server omogućava, mnoge internet adrese počinju poddomenom www. Npr. ako se naš server zove mojserver, na adresi www.mojserver očekujemo web server, na adresi ftp.mojserver ftp server, na mail.mojserver mail server… Ovako imenovanje nije obavezujuće, na osnovu protokola koji koristimo npr. http, pop3 ili ftp možemo pretpostaviti koji servis je u pitanju. Kada pristupamo serverima koristeći web brauzere podrazumevani servis koji očekujemo je web. Mada često poistovećujemo internet i web, razlika postoji. Internet je globalni sistem povezanih računarskih mreža, može biti shvaćen kao infrastruktura koja se koristi za komunikaciju. Sa druge strane web je servis ili usluga koja je dostupna putem interneta, na isti način na koji može biti dostupana i druga usluga, npr. ftp (file transfer protocol) za pristup fajlovima na serveru.

Sad

Većina sajtova će vas usmeriti na istu stranicu bez obzira da li kucate www ispred adrese ili ne. Npr. ako posetite adresu http://google.com automatski ćete biti preusmereni na http://www.google.com, međutim ako u vaš omiljeni brauzer unesete adresu http://www.no-www.org bićete preusmereni na http://no-www.org. Preporuka bi mogla da bude, da radimo isto što i google, svaka adresa na sajtu bez www se redirektuje na osnovnu adresu koja ima prefiks www, ako imate avanturističkog duha, može i obratno :)

Preporuka

Mada naginjem no-www pristupu, mislim da nije presudno da li koristite prvu ili drugu varijantu dok god su vam url adrese standardizovane.
Bez obzira koju varijantu www ili no-www zastupate, nema potrebe da izgovarate rogobatnu skraćenicu ni u jednoj od varijanti: tripl dabl ju,  dabl ju dabl ju dabl ju, duplo ve duplo ve duplo ve, ili kako već… U govoru će, u većini slučajeva, iz konkteksta biti jasno da se radi o web adresi, ukoliko baš i nije vi naglasite, umesto:

  • na adresi dabl ju dabl ju dabl ju google tačka kom

recite:

  • na veb adresi google tačka kom

Naročito mi para uši, koje nisu baš tako nežne, kada voditelji na radiju ili televiziji krenu sa duplo ve, duplo ve, duplo ve…

Nadam se da sam, bar malo, uticao da se ubuduće ređe čuje, znate već šta ;)

Standarde i još korisnih informacija možete naći na adresi http://www.w3.org/
Konsultovao sam i vikipediju
Pages:
  1. Врло занимљиво, хвала.

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest