Raspberry Pi kao prvi računar?

Nisam još krenuo u školu kada sam kod rođaka prvi put video računar. Braća su igrala igru Jumping Jack na Galaksiji Voje Antonića. To je bila magija, znao sam čime ću se baviti kad porastem :).

Mikroračunari iz osamdesetih su bili nešto novo i cool, mogli su da se programiraju, bez velikog predznanja i posebnih alata. Pored toga su dovoljno jednostavni da osnovac može da nauči kako funkcionišu do detalja. Većina je dolazila sa ugrađenim BASIC interpreterom i priručnikom za programiranje, tako da smo već u nižim razredima osnovne škole na njima pravili crteže i kvizove. Mada su današnji tableti i telefoni hardverski daleko nadmoćniji, edukativna uloga je daleko manja.

Hteo bih da oživimo taj duh i pomognemo današnjim klincima da otkriju magiju. Uz dostupan hardver i uz pomoć entuzijasta, koji bi objavljivali interesantne projekte neće biti problema.

Ideja je da se što širem broju mladih omogući pristup informacionih tehnologija. Uz omasovljenje platforme i softver prilagođen učenju efektan može da bude ogroman. Zamislite generaciju koja bi učila o razvoju softvera tako što razvija softversko rešenje koje *gemifikuje* učenje geografije, koje bi koristili drugi učenici na toj istoj platformi. Rad u timu, na istom projektu duži vremenski period, možda i razvoj proizvoda za starije srednjoškolce i studente, to je nešto što nemamo u našem obrazovanju.

Računar

Računari kakvi nam trebaju već postoje, jedan od njih je Raspberry Pi. Raspberry Pi je računar veličine kreditne kartice razvijen u UK od strane Fondacije Raspberry Pi sa namerom da promoviše osnove računarskih nauka u školama. Projekat je jako uspešan, ukupno je prodato preko 19 miliona uređaja do marta 2018. Aktuelna verzija je Raspberry Pi B+ sasvim solidan hardver za 35 dolara.

Projekti

Raspberry PI je omiljen među hobistima, na netu se daju naći raznorazni projekti, od pravljenja arkadnih igara do mašinskog učenja pomoću Tensor Flow framework-a. Pretpostavljam da i kod nas ima puno hobista koji bi svoje projekte rado podelili sa zajednicom. Evo nekih ideja:

TV set

Da bi dobili upotrebljivu spravu pored ploče, u zavisnosti od projekta, potrebno nam je još stvari. Prvi cilj je računar opšte namene, koji može da se koristi za surfovanje internetom ili za učenje programiranja:

  • Raspberry Pi 3 B+
  • Kućište i napajanje i HDMI kabel
  • SD kartica > 16GB + operativni sistem (Raspbian)
  • Tastatura i Miš (USB ili Bluetooth)
  • Monitor (TV) sa HDMI ulazom

Sklapanje ovakvog računara je jednostavno, za minimalno uputstvo je potrebno nekoliko rečenica, međutim pun efekat bi napravio mini priručnik koji pojašnjava osnovne komponente i kako one funkcionišu kao sistem. Bez monitora bi dobili hardversku funkcionalnost mikroračunara iz osamdesetih za oko $60 bez periferija. Malina bi mogla da se u rancu odnose u školu i poveže na postojeći monitor i tastaturu, a da se kod kuće koristi povezana na TV. Naravno moguća je i forma tableta ili notebook-a uz nešto veća ulaganja.

Retro Pie

Retro Pie je interesantan projekat koji omogućava da vaš Raspberry Pi ili PC pretvorite u retro igračku mašinu. Lista podržanih platformi je poduža, od meni omiljenih mikroračunara iz osamdesetih ZX Spectrum-a i Commodore 64 do konzola iz 2000-ih godina, kao što su Playstation 2 i Nintndo Wii. Već sam instalirao Retro Pie i nekoliko igara na mom Raspberry-ju, tako da će najverovatnije sledeći post biti o njemu.

Plan

Prvi korak je nabavka nekoliko testnih uređaja i izbor platforme za predstavljanje projekata. Projekti treba da budu:

  • otvorenog koda, sa što liberalnijom licencom, verovatno je MIT License dobar izbor
  • dovoljno detaljni da ih osnovci pojedinačno ili u grupi mogu sami završiti.

Mislim da je github repository dobro rešenje. Github prikazuje nekoliko markup jezika, npr. Markdown, tako da je sam setup infrastrukture jako jednostavan. Dovoljno je napraviti readme i folder po projektu.
Naručujem dva uređaja i krećemo sa prvim projektima.

Pomozite sa izborom imena u komentarima, evo predloga:

  1. Malina,
  2. Malinator,
  3. Sagittarius B2, kažu da centar galaksije miriše na maline i rum,
  4. Galaksija + ili Galaksija 2, naravno ukoliko dobijemo dozvolu ekipe koja je radila na originalnoj Galaksiji.

Ideju su inspirisali intervju sa Srđanom Verbićem o izazovima obrazovanja u Srbiji, koji možete pogledati ovde i rad Voje Antonića, pre svega pomenuta Galaksija.

Hvala Aleksandru Pantoviću i Milošu Galetu Popoviću na pruženoj pomoći i podršci.

Pages:
  1. Aleksandar Pantovic

    Odlična ideja! Glasam za Sagittarius B2 za naziv.

  2. Milos Popovic

    Idemo dalje. Glasam za Sagittarius B2. Pa da se što pre pokrene priča.

  3. Hvala drugari. Neka bude Sigittarius, asocira na Galaksiju i na Raspberry :)

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest