Sinergija 2019 i zašto učestvovati

U četvrtak 17. oktobra sam održao predavanje pod naslovom Zašto volimo i koristimo F# na ovogodišnjoj Sinergiji. Prezentaciju i primere možete naći na github-u. Hteo bih da se zahvalim organizatoru na pozivu, slušaocima na pažnji i interesantnim pitanjima. Mislim da je dobro da kolege iz industrije, koji nisu profesionalni predavači zaokruže projekat na kome rade i podele sa zajednicom neka svoja razmišljanja, pa ću malo i o tome u nastavku.

Kako radi daljinski?

Razvoj tehnike je olakšao život na različite načine i uveo u naš život puno sprava i uređaja različite složenosti, koje uglavnom uzimamo zdravo za gotovo. Klima uređaj, sudo mašina, indukcioni rešo, tablet, konzole za igranje, mobilni telefon, pametni sat, neki TV box koji redovno radi update svog softvera i na daljinskom ima mikrofon… Ovi uređaji nas verno služe, bez potrebe da razumemo tehnologiju i tehniku iza njih, tj. kako oni rade. Ovo je prihvatljivo do neke mere, nije neophodno da detaljno poznajete sklopove automobila da bi ga uspešno koristili, ne morate da znate ništa o toplotnoj mašini ili o tome kako radi daljinski upravljač da bi ste rashladili prostoriju popularnim split sistemom. Međutim tehnologiju kojom se bavim profesionalno voleo bih da poznajem detaljnije.

Ukoliko želite da proverite ili utvrdite neko svoje znanje, dobar put je da to znanje prenesete drugima. Rečima čika Jove Zmaja: “Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.” Kao mali eksperiment, pokušajte da skicirate i malo detaljnije objasnite kako radi bicikl, iznenadićete se koliko je složena jedna tako uobičajena mašina.

Uključi se

Moju preporuku već verovatno naslućujete, napišite blog post, ili još bolje spremite radionicu ili predavanje za kolege o onome čime se bavite, ili šta vas interesuje. Nije neophodno da budete najbolji u tome, niti da ste ekspert. U toku procesa postaćete bolji u poznavanju teme koju obrađujete i ukoliko imate sreće otkriti još stvari koje ne znate na zadatu temu. Kad se ukaže prilika podelite svoja razmišljanja sa kolegama, predivno.

Na većim konferencijama često nastupaju profesionalni predavači i prodavci. Oni su naviknuti na javne nastupe i njihove prezentacije jesu nešto upeglanije od prezentacija nas kojima to nije osnovni posao, međutim ne dozvolite da vas to obeshrabri, tu je puno kolega koje žele da čuju iskustva iz prve ruke. Spremajte predavanja i radionice, vežbajte interno u svom timu, preduzeću, gde god, kada budete spremni prijavljujte se za konferencije!

Ukoliko vas zanima F#, spremio sam puno primera za koje nije bilo vremena, tako da ima materijala za dva dobra školska časa. Javite se ako vam je interesantno.

Pages:

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest