Počeo sam da koristim twitter, microblogging platformu popularnu među gikovima. Sama ideja deljenja kratkog statusa od 140 karaktera mi se dopada, mogu da javim da sam upravo završio post, podelim neki zanimljiv link sa prijateljima i ispratim šta se dešava u internet/developerskoj zajednici. Naravno ovakvo ograničenje ima nedostataka, ali kada želim da se raspišem tu je blog.
Problem je nastao kada sam hteo da svoje tvitove podelim sa poznanicima koji su mi prijatelji na društvenim mrežama čiji sam već član, kao što su facebook, google buzz i linkedin. Trebalo mi je nešto više vremena da izguglam* kako to sve povezati, nego što sam očekivao, pa sam rešio da napravim kratko uputstvo.

Ideja je da se poruka sa tvitera pojavi na ostalim društvenim mrežama koje koristim.

Facebook

Nekada je prvi susret sa internetom uglavnom bio email ili skype, u Srbiji je danas to facebook, trenutno najpopularnija društvena mreža. Da bi sinhronizovali svoj twitter nalog sa facebook-om, potrebno je da instalirate twitter aplikaciju, logujte se svojim facebook nalogom i posetite adresu http://apps.facebook.com/twitter/. Dočekaće vas stranica kao na slici:

Facebook Twitter Application

Unesite twitter korisničko ime i lozinku, zatim kliknite na Allow dugme. Ukoliko ste već logovani na twitter nećete morati da unosite korisničko ime i lozinku ponovo, biće vam ponuđeno da sinhronizujete twitter nalog na koji steveć logovani. Posle uspešnog logovanja na vaš nalog, videćete stranicu:

Facebook Twitter ApplicationOznačite polje Allow Twitter to post updates to Facebook profile i to je to, od sada svaki vaš tvit biće postovan na facebook. Evo primera kako izgleda jedan moj tvit:

Facebook Twitter Application

Google Buzz

Kako koristim gmail imam puno poznanika koji će najpre videti moju poruku na Google Buzz-u. Guglova zujalica se lako sinhronizuje sa twitter nalogom,  dovoljno je da otvorite stranicu Buzz i kliknete na link Connect Sites, odmah iznad prostora za unos teksta:

Google Buzz

Sa ponuđene liste sajtova izaberite Twitter, logujte se na svoj twitter nalog i to je to.

LinkedIn

LinkedIn je poslovno orijentisana društvena mreža, facebook za vaše poslovne kontakte. Sve što je potrebno da uradite jeste da kliknete na twitter ikonicu na  početnoj strani. Polje za potvrdu pored kojeg stoji twitter ikonica, služi za obratnu sinhronizaciju u smeru LinkedIn ka twitter-u.

LinkedIn Twitter Sync

Dalji postupak je sličan kao na facebook-u, ako već niste logovani na svoj twitter nalog, unesete korisničko ime i lozinku i to je to.

LinkedIn pruža malo više mogućnosti od proste sinhronizacije, tako da je moguće izabrati da li će se svi tvitovi pojavljivati na vašem LinkedIn nalogu, ili će to biti samo oni koji sadrže tag #in ili #li. Evo kako izgleda dijalog za podešavanja opcija sinhronizacije:

 

Linkedin Twitter Sync

Tako smo sinhronizovali svoje naloge i više ne moramo da postavljamo isti post na više različitih mesta. Imajte na umu da posle sinhronizacije vaši tvitovi postaju nezavisni postovi na različitim mrežama, tako da je moguće da će se razviti zasebne diskusije . Ovo samo po sebi  i nije loše, možete shvatiti da vaše društvo sa facebook-a ima potpuno različit stav od kolega i poslovnih prijatelja.

* San svakog brenda je da postane glagol, kao Google verb. Srećno bagovanje 🙂

3 thoughts on “Jedan status za sve

 1. Zvonko M says:

  Odlična tema! LinkedIn (moj favorit) ima i veoma jednostavnu opciju da se poveže sa WordPress-om.

  Međutim onda treba biti pažljiv i voditi računa da svaki od tih sajtova ima drugačiju namenu i da poslovne kontakte ne interesuju nečiji muzički ili kulinarski eksperimenti. Neki od mojih LinkedIn kontakata zatrpavaju ličnim porukama sa Tweetera kojima na poslovnoj mreži nije mesto.

  1. Branimir says:

   Hvala Zvonko. Slažem se da treba imati meru.

   Konkretno za LinkedIn je lako, dovoljno je uključiti filtriranje tako da se na LinkedIn profilu pojavljuju samo tvitovi koji sadrže tag #in ili #li, kao što sam pomenuo u postu.

 2. Inwamsabsow says:

  Зашто не 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *