Da li da učim novi jezik i zašto F#

Sa idejom da malo približim F# kolegama koji ga ne koriste, a i da imamo spreman uvodni čas za F# kad se bude ukazala potreba, spremili smo jedno predavanje pod nazivom Why you should learn F#. Slajdovi su javno dostupni na github-u, možete ih slobodno koristiti ako navedete izvor. Predavanje praktično nikad nije održano, osim jedne interne probe, više sa idejom da se proceni vreme trajanja i da li je primereno slušaocima koji nemaju iskustva u F#. Ako ste zainteresovani raspoložan sam da održim predavanje pro bono za organizacije i manje firme u Beogradu i okolini, naravno na vama je da obezbedite prostor, za firme vam Beograda i korporacije pošaljite upit na email ili se javite u komentaru na ovaj post.

U nastavku ću ukratko pojasniti ideju predavanja (spoiler alert) i dalje planove.

Učiti novi jezik, da ili ne?

Ideja uvoda je da ubedi slušaoca koliko jezik, bilo formalni programski ili govorni, utiče na naš proces mišljenja na više načina. Mada je tzv. Lingvistička hipoteza kontraverzna i nije opšte prihvaćena, nama je dovoljna činjenica da jezik koji koristimo svakako oblikuje način na koji opisujemo svet oko sebe. Iako isti algoritam možemo iskazati u mnogo različitih jezika, izbor je itekako bitan jer nam može pomoći da jednostavnije (u manje reči) definišemo model na kojem radimo, smanjimo broj grešaka… Neki jezici su bolji od drugih za pojedine specifične zadatke, tako da je takođe bitno poznavati više njih sa različitim namenama i karakteristikama.

F#

Ukoliko smo se složili da je korisni učiti novi jezik, dalje se bavimo time zašto bi neko odabrao baš F#. Pored same sintakse i mogućnosti jezika, bitni su i dostupni alati za razvoj, kao i dostupni framework/biblioteke, pored ovih tehničkih stvari smatram da je i sama zajednica jako bitan, ako ne i odlučujući faktor za jezik, tj. njegov razvoj i u uspeh. F# je dosta jak u sve ove četiri discipline, možda neočekivano, zajednica je iznenađujuće jaka, potpuno open source i poprilično nezavisna od Microsoft-a. Tako da smo praktično dobili mešavinu odličnog framework-a (.net core) podržanog od velikog igrača i prelep jezik, svedene sintakse, koji podržava funkcionalno i objektno orijentisano programiranje.

Predstavljanje osnova jezika kroz primere Scott Wlashin-a why use fsharp, i framework-a kroz šta drugo nego hello world konzolnu aplikacija, koju bez problema možemo pokrenuti na windows, linux i mac os.

Šta dalje

Ovo bi praktično bio gotov uvod, iza čega je plan da sa kolegama iz azbooky software uradimo nekoliko različitih nastavaka uvodnog predavanja, što bi ustvari bile ili radionice na kojima bi polaznici radili neke jednostanije aplikacije, ili predstavljanje nekog od naših rešenja rađenih.

Ako ste spremni, zovite da učimo zajedno :)

Pages:

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest