Šta je obeležilo 2017. godinu?

Na svetskom nivou 2017. godinu  su svakako obeležile kripto valute (cryptocurrency), odnosno pohlepa izazvana brzim rastom bitcoin-a. Tu su i električni automobili, počela je proizvodnja Tesla Model 3. Microsoft framework .NET je open source već tri godine, .NET core 2.0 je već nekoliko meseci stabilan i radi na svim većim platformama. Međutim o kriptografiji i ostalom nekom drugom prilikom, moj utisak za ovu godinu su azbooky software i programski jezik F#. Ovaj novogodišnji pregled može biti i najava malo više tehničkih postova za sledeću godinu :)

Azbooky sofazbooky software dootware je softverska firma koju smo pokrenuli Miša Mitrović, Dragan Jovanović i ja,  sa ciljem da malo prodrmamo uspavanu scenu softvera američke limo industrije. Ne uber nam nije konkurencija! Limo industrija u US ima tradiciju, najjednostavnije radi se o premium taksi usluzi, gde su korisnici uglavnom firme umesto pojedinaca koji su klijenti klasične taksi i uber usluge. Krenuli smo hrabro i iz poslovnog i tehničkog ugla, tako da smo odabrali funkcionalni jezik nad .NET platformom F# i već u prvoj godini došli do velikih klijenata.

Pored dela tehnike koji mi je zapao, bavio sam se i regrutovanjem novih zaposlenih, na šta sam naročito ponosan. Naš tim je od inicijalne četvorke Dragana, Mladena, Bojana i mene, porastao na nas desetoro na kraju 2017. Mada smo F# za razvoj novog proizvoda izabrali još 2015, a firmu osnovali 2016, posledice su obeležile moju 2017.

Posle više od dve godine razvoja i godinu dana u produkciji, preporučujem F# kao jezik na koji svakako treba da obratite pažnju.  Ukoliko vas zanima funkcionalno programiranje lako možete početi da ga koristite za manje i/ili lične projekte, znači pravac fhsarpforfunandprofit.org, možete krenuti i od članka Twenty low-risk ways to use F# at work. F# možete koristiti na sve tri velike platforme MacOS, Linux, Windows, naravno možete praviti i mobilne aplikacije, čak i front-end, ima puno interesantnih open source projekata i zajednica je odlična.

Nadam se da je i vama 2017. bila zanimljiva i sve najbolje u Novoj 2018. godini!

Pages:

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest