Migracija WordPress-a na AWS

Bug je do sada bio hostovan na deljenom serveru, na jednom shared hostingu vrtelo se nekoliko malih sajtova, što je bilo ok rešenje. U međuvremenu je ostao samo Bug, tako da je došlo vreme da se razmišlja o migraciji. Najlogičnije je bilo da probam sa nekim od cloud platformi, AWS ili Azure?  Tehnički vrlo slično ako koristite Bitnami WordPress Stack, AWS nudi neke uslugu besplatno u prvih 12 meseci od registracije novog koristinika, takozvani free tier, a meni je analogna ponuda na Azure istekla, tako da sam izabrao AWS i migracija je prošla bezbolnije nego što sam očekivao.

Prvi korak: instalacija WordPress-a

Jednostavna google pretraga “wordpress on amazon” među prvim rezultatima vraća odličan tutorial Launch a WordPress Website koji je deo zvanične AWS dokumentacije. Tutorial pojašnjava kako da skinete WordPress Bitnami image sa AWS Marketplace-a, to je image virtualne mašine u AMI formatu koji koristi Amazon, na njoj je sve što nam je potrebno, Ubuntu operativni sistem + WordPress sa svime što mu je potrebno da proradi i kako je pokrenuti na takozvanoj t2.micro instanci koja je dostupna na free tier-u. Instanca tipa t2.micro podrazumeva 1 GB memorije i 1 vCPU, što bi značilo da je ovaj tip instance pogodan za poslove koji ne koriste stalno pun kapacitet procesora, ali im je povremeno potrebna veća procesorska snaga, što je pogodno za web servere i razvojna okruženja, trebalo bi da bude dobra za hostovanje blog-a. Pošto ste iz AWS console pokrenuli virtualku, WordPress je dostupan online, šifru za predefinisanog korisnika možete pročitati iz sistemskog log-a, tako da nije potrebna bilo kakva akcija na samoj mašini, ne morate se uopšte logovati na nju. Sada možete da se ulogujete na WordPress, pronađite Public IP u AWS konzoli (detaljno objašnjeno u tutorijalu) i dodajte /wp-admin, dobićete login stranicu za administraciju wordpress-a. To je to, ukoliko pravite novi sajt možete krenuti sa administracijom i kreiranjem sadržaja. Sledeći korak je migracija sadržaja sa starog Bug-ovog WordPress-a.

Migracija

Kada nam treba nešto van osnovne funkcionalnosti WordPress tu su plugin-ovi, ima ih za sve namene. Posle kraće pretrage odlučio sam se da dam šansu ovom All-in-One WP Migration. Instalirao sam plug-in na starom wordpress-u, pokrenuo export koji je keirao jedan fajl od 20-ak mega bajta, instalirao plug-in na novom wordpress-u i importovao fajl, posle nekog vremena sve je bilo tu, postovi, stranice, importovani su i stari korisnički nalozi, tako da sistemski kreiran korisnički nalog više ne postoji.

DNS

Ostalo je da povežemo URL sa našim serverom. Tutorial koji nam može pomoći je Get a Domain Name, ja sam ispratio dobijanje statičke IP adrese, a ostatak sam odradio preko dns servera registranta domena, praktično sam uneo IP adresu dobijenu od amazona.

Ako vidite ovaj post, dns se osvežio :), ostaje da ispratimo da li je t2.micro dovoljno snažan da posluži blog.

Pages:
  1. Vrlo lepo objasnjeno. :D

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest