Scrum & Jim

Red pill vs blue pullU organizaciji Scrum alliance i domaćeg Puzzle Software, Jim Coplien je održao dvodnevni Scrum Master trening u Beogradu 18. i 19. maja. Posle nekoliko godina rada u Scrum timu kao developer, a kasnije i kao Scrum master, koristim priliku da pored utisaka sa treninga zapišem i svoje viđenje metode i zajednice uopšte. Pre nego što položim test i zvanično postanem član Scrum alijanse :)

Znate da je Scrum agilna metoda za upravljanje (softverskim) projektima, koja je sve popularnija. Pri upoznavanju sa agilnim metodama i scrum-om primetio da ima puno različitih tumačenje samog scrum-a. Ove razlike su, delom, nastale i zbog toga jer je metoda sa razlogom zamišljena dovoljno opšte, više u smislu skupa preporuka i dobre prakse, nego kao metodologija koja bi davala gotove odgovore na postavljena pitanja.

Jim

Evo materijala za upoznavanje s osnovnim sadržajem treninga Scrum it’s all about common sense. Ono što se ne vidi iz materijala je da trening ima sloj na emocionalnom nivou i da je Jim vanserijski prezentator, zna da isprovocira slušaoce i da pokaže poentu. Njegov pristup jeste donekle senzacionalistički, da ne kažem amerikanizovan, što pravdam time što Jim pokušava da iz korena promeni pristup upravljanju projektima i razbije neke duboko usađene predrasude. Karakteristična je metafora iz Matrix-a, koju više puta pominje tokom treninga, red pill and blue pill. Ukoliko vam je interesantno kakvo mišljenje Jim ima o nama, možete pročitati blog post o njegovim utiscima posle prve posete Srbiji 2004. godine East of West and West of East.

Suština je?

O tehnikama koje koriste Scrum timovi pisaću više drugom prilikom, mada su odlične, npr. task board, burndown chart, planning poker… Želim da istaknem motivaciju, koja je dovela do metode, i ljudsku stranu priče.  Ima više ideja koje mi se dopadaju i smatram ih bitnim, čini mi se da se sve svode na dva pojma: tim ili timski rad; i opšte dobro, u smislu da radimo za dobrobit članova tima i šire zajednice.

Tim

Timski rad podrazumeva više stvari: fokus na ljudima (People over processes),  samoorganizovanje tima (Self-organizing), scrum master u službi tima (Servant leader)… Ideje su uglavnom preuzete iz japanskog modela poslovanja. Mada naša kultura takmičenje stavlja ispred saradnje, mislim da u manjim timovima balkanci mogu da funkcionišu po ovom modelu. Jim je na treningu pomenuo istraživanje po kome u timovima preko 5 članova pada produktivnost po članu, ovo me je podsetilo na timske sportove. Uspešni smo u sportovima koji imaju do 7 članova na terenu, košarka (5), odbojka (6), vaterpolo (7), već u rukometu imamo problema (7) :), a u fudbalu (11) smo sasvim prosečni. Pretpostavljam da bi u softverskom timu u kome su članovi, slično kao u sportu, jako motivisani  i dobro tehnički potkovani mogli da funkcionišu jednako dobro. Moja teorija je da manji timovi mogu da pomire naš takmičarski i timski duh, u manjoj grupi nam ostaje neophodni minumum liderstva, tako da možemo da poistovetimo svoj uspeh sa uspehom tima i ne potežemo pitanje prevlasti unutar grupe, što u većim grupama dovodi do problema. Iz iskustva u različitim organizacijama, jako šarenolikog stila upravljanja, verujem da su organizacije koje u centar stavljaju zaposlenog produktivnije od organizacija koje koriste The Command and control stil upravljanja.

Be good

Pod opštim dobrom podrazumevam da pored konkretnog projekta na kome trenutno rade, zaposleni treba da budu svesni i svog mesta u široj zajednici. Da aktivno unapređuju sebe i svoju kompaniju, a time i društvo u celini i doprinose dobrobiti svih ljudi.  I ova ideja je preuzeta iz korporativne kulture Tojote, sličnu temu razrađuje Wil Shipley u postu Succes and farming vs mining.

Pozitivan stav prema okruženju i zaposlenima, se pored korporativne misije, pojavljuje i na drugim nivoima. Jedan od problema The Command and Control stila menadžmenta je to što zaposleni, u strahu od kazne, pokušavaju da sakriju probleme, umesto da ih rešavaju zajedno sa menadžmentom. Jim svaku grešku u proizvodnji vidi kao vrednu informaciju, koja daje mogućnost za unapređenja procesa, i zastupa stav da zaposlenog koji je izveštava o nastalom problemu treba nagraditi, da bi unapredili proces što ranije otklonili uzrok koji je grešku izazvao.

Problemi

Postoje i postajaće menadžeri koji su opčinjeni povećanjem produktivnosti i profita, koje Scrum obećava, i skloni su da zanemare ljudsku stranu u trci za novcem. I sama Scrum alijansa je visokoprofitna organizacija koja zarađuje veliki novac od konsultacija i treninga. Jim je izneo informacija da Jeff Sutherland veći deo profita Scrum alijanse ulaže u istraživanja leka protiv raka, što ohrabruje. Ken Schwaber se izdvojio iz Scrum alijanse, što donekle kvari sliku, ali smatram da može da bude i dobro da postoji alternativa i da pomogne da se sačuva otvorenost i raznolikost u Scrum zajednici.

Da ili ne?

Agile manifesto i Scrum su svakako uneli novine u vođenje softverski i drugih projekata, mada još uvek nisu promenili svet :). Svakako preporučujem Scrum trening, pre svega ako je trener Jim Coplien, možete naučiti i puno o različitim tehnikama koje koriste agilni timovi, a mogu biti primenjeni i u drugim okruženjima. Pazite da ne postanete Agile slaves, nikako ne bih voleo da budem odgovoran za tako nešto :)

Pages:

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest